dissabte, 16 de febrer del 2013

Bojan Krkic (català)


Bojan Krkić i Pérez (en serbi ciríl·lic: Бојан Кркић Перез) (Linyola28 d'agost de 1990) és un futbolista català, que juga de davanter a l'AC Milan. Fill de pare serbi i mare catalana, Bojan va jugar entre 2007 i 2011 al primer equip del FC Barcelona, i va fitxar el 2011 per dues temporades per laAS Roma.[2] Actualment juga com a cedit per aquest darrer equip a l'AC Milan.[3]
Bojan va arribar al Barça després que el seu pare, observador del club, el recomanés a la Secretaria tècnica. Després de jugar a les categories inferiors, debutà amb el FC Barcelona B ja iniciada la temporada 2006-2007 (va jugar-hi 15 partits i va marcar 9 gols) i pujà definitivament al primer equip la temporada 2007-2008.

Biografia

Bojan Krkic Pérez va néixer a Linyola (Pla d'Urgell) el 28 d'agost de 1990. El seu pare, també Bojan i de nacionalitat sèrbia, va arribar a Catalunya dos anys abans del naixement de Bojan, per jugar a la segona divisió, a les acaballes de la seva carrera. Havia jugat a l'Estrella Roja i l'OFK de Belgrad i fitxat pel Mollerussa, el 88, que acabava de pujar a segona divisió. Internacional Sots-21 (8), Olímpic (4) i amb la selecció absoluta (1) sèrbia. A la seva retirada el 1989 va obrir una escola de futbolistes professionals i anys més tard (1997) va signar pel Barça, com a observador de talents a partir de 4 anys dels mercats futbolístics francès i italià.
Van ser Oriol Tort i Joan Martínez-Vilaseca qui van descobrir al jove crack, que somia amb ser professor d'INEFC i que va debutar com a futbolista a l'edat de 4 anys, sempre animat pel seu pare, que a més li fa de representant. A destacar aquestes paraules que demostren que toca de peus a terra:
«M'agradaria arribar, com a tothom que juga a futbol, però cal anar pas a pas. Ara com ara marco gols, però és perquè estic en un bon equip sense el qual no podria fer res. Em falta molt per aprendre.»
—Bojan
La seva mitjana realitzadora a les categories inferiors fou de 3,5 gols per partit, arribant a 423 'dianes' comptant des de la seva etapa com a benjamí. Els seus ídols són Patrick Kluivert i Carles Puyol.
En el plànol futbolístic, Bojan és davanter que ha batut tots els rècords de gols anotats en les categories inferiors del Barça. Ha marcat centenars de gols, té una mitjana de més de 3 gols per partit en tots els equips de les diferents categories per les quals ha passat. És un jugador que destaca per l'instint golejador, pel seu punt d'honor, per no donar una pilota per perduda i per la dificultat que causa als rivals si proven de frenar-lo quan va corrent.
La temporada 2007-2008 fou pujat al primer equip del Barça. Aquell mateix any també formà part de la selecció espanyola sots-17 als seus 16 anys i participà al Campionat del Món celebrat a Corea del Sud, on Espanya quedà segona darrera Nigèria i on ell rebé la Pilota de Bronze com a 3er millor jugador del campionat. En aquell moment, ell i el jugador mexicà Giovani Dos Santos foren considerats les grans estrelles emergents del planter blaugrana per a les properes temporades.
El dia 24 d'abril de 2007 va debutar amb el primer equip del FC Barcelona en un partit amistós contra l'Al-Ahly El Caire per a celebrar el centenari de l'equip egipci, on va marcar el segon gol del partit.
El dia 16 de setembre de 2007 va debutar en partit oficial amb el primer equip del FC Barcelona en un partit de Lliga contra l'Osasuna al Reyno de Navarra que va acabar en empat a zero gols. Amb només 17 anys i 19 dies, és el tercer jugador més jove que debuta en el primer equip del FC Barcelona en partit oficial.
Bojan Krkić al Trofeu Joan Gamper(2008).
El primer gol de Bojan Krkic a Primera Divisió va ser el 21 d'octubre del 2007 en el camp del Vila-Real CF, en el seu debut com a titular.
El 19 de setembre del 2007, va debutar amb el Barça a la UEFA Champions League contra l'Olympique de Lyon, convertint-se en el jugador més jove de la història (17 anys i 22 dies) en jugar en aquesta competició, superant d'aquesta manera al ghanès Peter Oforiquaye.
Va marcar el seu primer gol al Camp Nou el dia 24 de novembre del 2007 i en la màxima competició internacional de clubs, la prestigiosa Champions league, l'1 d'abril del 2008 al camp de l'equip alemany del Schalke 04, el Veltins-Arena de Gelsenkirchen, convertint-se en el segon més jove de tota la història de la competició a fer-ho, per darrera Peter Oforiquaye.
El dia 28 d'agost del 2008, en fer 18 anys, signà el seu primer contracte professional amb el FC Barcelona, de 5 anys de durada i amb una clàusula de rescissió de 80 milions d'euros.[4]
El 19 de març de 2011, amb 20 anys i 202 dies, va jugar el seu partit número 100 a Primera Divisió davant del Getafe CF, convertint-se així en el jugador més jove en la història del Barça en arribar a aquesta xifra, i el tercer en la història de la lliga, només per darrere de Raúl González i de Joseba Etxeberria. Coincidint amb l'efemèride, va marcar el seu 25è gol a la màxima categoria.
Després de diverses setmanes en què s'especulava sobre la seva sortida del club,[5] vinculada sobretot al possible fitxatge d'Alexis Sánchez pel Barça, el dia 22 de juny de 2011, i després que s'oficialitzés l'alta de Sánchez, el Futbol Club Barcelona oficialitzà el traspàs del davanter de Linyola al club italià AS Roma, on jugarà les properes tres temporades a les ordres de Luis Enrique. El club català ingressà 12 milions d'euros per la venda de Bojan, amb un contracte amb una clàusula de recompra obligatòria: el Barça haurà de recomprar el jugador, el 2014, per 13 milions d'euros, llevat que el club italià el vulgui retenir, cas en què haurà de pagar 28 milions addicionals.[6]

[modifica]Seleccions nacionals

Bojan al Catalunya-Argentina de 2009.
Krkić s'estrenà com a jugador de la selecció catalana en el partit contra el País Basc, disputat el 29 de desembre del 2007 a Bilbao.
Bojan va ser convocat per primer cop amb la selecció espanyola absoluta per jugar un partit contra la selecció francesa, però no va poder debutar per culpa d'una gastroenteritis.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada